Gisteren liet mijn lief mij een opzienbarend artikel lezen, gepubliceerd op de website van de BBC. Eigenlijk zou je het artikel zelf even moeten lezen: http://www.bbc.com/future/story/20170601-can-writing-about-pain-make-you-heal-faster, voor we verder gaan  –  is goed, lees maar, ik wacht even –

Het schrijven over eigen pijn en trauma maakt dus dat mensen sneller genezen van fysieke wonden, en dan heb ik het nog niet eens over de emotionele wonden. Ons immuunsysteem krijgt een boost door pijn bloot te leggen, er over na te denken en woorden te vinden voor de turbulentie die het in ons heeft veroorzaakt, ongeacht of iemand het leest of niet.
Ieder mens heeft dingen meegemaakt in haar of zijn leven, gebeurtenissen die sporen hebben nagelaten. Gevoelens van schaamte, angst, pijn, verdriet. Jammer vind ik evenwel dat ook de meest blije momenten van een mensenleven, gebeurtenissen die een blijvende positieve indruk op ons hebben gemaakt, niet zijn meegenomen in dit onderzoek. Ik ben er stiekem van overtuigd, dat het dezelfde werking heeft.

Onze diepste gevoelens en emoties delen is bij de homo sapiens een sterke biologische behoefte. Overigens is dat bij meerdere zoogdieren zo: apen, dolfijnen en olifanten schijnen hun ervaringen op hun eigen respectievelijke manieren met elkaar te delen. Ze rouwen samen en ze bouwen soms een feestje. Dit alles om het groepsgevoel, empathie en daarmee de overlevingskansen van een groep te versterken.

Uiteraard trek ik dit even door naar ons erotisch leefgebied en gevoelsleven. De schrijvers van erotica doen dit echt niet om er veel geld mee te verdienen (een enkeling daargelaten). Ze schrijven vanuit een heel sterke behoefte woorden te vinden voor de meest elementaire levenskrachten die in ons huishouden. Ook hier geldt dat we allemaal trauma hebben op dit gebied (een vreselijke ontmaagding, een weigerende erectie, of heel nare meer geweldadige vormen). Ervaringen in ons gevoelsleven vinden hoe dan ook een vorm in onze erotische dromen, verlangens en angsten. Juist omdat erotiek en sexualiteit zo dicht tegen de kern van ons bestaan aan liggen, is het niet verwonderlijk dat onze ervaringen vanuit andere leefgebieden zich hierin vertalen.

Niet iedereen durft deze, soms duistere, verlangens, fantasieen en ervaringen met anderen te delen of te articuleren. Erotici durven dat wel, sterker nog, die hebben een niet te bedwingen drang dit te doen.
Het werkt zelfs verslavend: de buzz die je krijgt als je in je tekst diepere emotionele lagen weet aan te brengen en het ook nog eens geil is om te lezen is verrukkelijk. En als het verhaal af is popelen we om het te publiceren. Die ‘buzz’ is een adrenalineshot, dat ontegenzeglijk vraagt om een volgende.
Bijkomend voordeel is dus, dat wij hier gezonder van worden, fysiek en emotioneel!

Voor de lezers van al deze erotische spinsels heb ik ook goed nieuws: erotica lezen heeft een zeer therapeutische werking! (zie mijn blog van 11 april) Het brengt ons in contact met onze eigen verlangens en fantasieën. Teruggrijpend op het BBC artikel concludeer ik: contact maken met je diepste zieleroerselen heeft een helende werking op zowel schrijver als lezer.

Resumé: erotica is goed voor ons! Dus wat let je?

 

Comments

Reacties