“Erotische scènes zijn al snel clichématig. Maar in een roman die echt iets zegt over het leven en over de menselijke ervaring, staat erotiek nooit los van de rest van het leven. Erotiek wordt vaak exclusief vereenzelvigd met seks. Misschien is dat de reden waarom seksscènes niet zelden een onwerkelijke indruk maken.”

Dit zei Mario Vargas Llosa, 81 jaar en winnaar van de Nobelprijs van de literatuur in 2010. Hij bracht net weer een nieuwe roman uit, met de prachtige titel ‘voor uw liefde’.
Verderop in de quote zegt hij nog: ‘mensen denken vaak dat erotiek alleen op seks betrekking heeft, maar …. ’ Iemand die zulke uitspraken doet, met zo een staat van dienst, daar word ik blij van.
Ik ben het volstrekt met hem eens.

Erotiek is verbonden met alle aspecten van ons leven en heeft op veel meer betrekking dan alleen op seks. Misschien, durf ik te denken, heeft erotiek wel minder met seks te maken en meer met het leven zelf. Erotiek als metafoor. Van de menselijke ervaring en van de emoties die wij als mensen doormaken in onze zoektocht naar de connectie met elkaar. Juist hierom zijn erotische verhalen en erotische literatuur zo interessant.

Natuurlijk, fysieke opwinding is een onderdeel van het leesproces, maar zeker niet noodzakelijk.
Fysieke opwinding brengt ons ook in contact met onszelf, het is een essentieel onderdeel van het leven. De gedachten, gevoelens, emoties, dromerijen, herkenning en verlangen die de erotiek in ons losmaken zijn echter minstens net zo belangrijk en kenmerken een sterk verhaal.

Hoe wij ons als erotische wezens bewegen door het leven en de interactie die we daarbij creëren met onze medemensen, definieert ons als mens. Het erotische speelveld spiegelt ons gedrag en onze houding ten opzichte van elkaar en ten opzichte van onszelf. Het geeft uitdrukking aan hoe wij in het leven staan, ook – of juist – als wij erotiek afwijzen of negeren.

Erotica kan lyrisch zijn. En hard, rauw, liefdevol, romantisch of dat allemaal tegelijk. Het kan expliciet zijn of juist heel beeldend. Het kan seksueel opwindend of afstotelijk zijn. Maar erotica op haar best is toch wel als de seksuele daad of het erotische gedrag niet de hoofdrol speelt, maar juist als het ter illustratie is gebruikt voor de menselijke psyche binnen een verhalende context.
Ook mag erotiek schuren. Het zijn juist de menselijke psyche en de bijkomende emoties die de erotiek spannend maken. De metafoor van de erotiek geeft uitdrukking aan ons geluk, onze eenzaamheid, ons onvolkomen verlangen, onze kunde of onkunde om werkelijk contact te maken met onze medemensen.

Vanaf januari kunnen jullie op EroScripta alle prachtige ingezonden verhalen lezen van onze leden. Verhalen die zij schrijven naar aanleiding van thema’s die EroScripta deelt. Het is echt prachtig om te lezen en te zien hoe de verschillende schrijvers met hetzelfde gegeven nieuwe invalshoeken vinden, nieuwe benaderingswijzen. Het stimuleert mij als schrijver in ieder geval om te ontdekken dat er nog zoveel andere mogelijkheden zijn dan de oplossingen die in mijn eigen brein komen boven dobberen.

Vloeiende zinnen, goede woordkeuze en een interessante verhaallijn zijn belangrijk in alle proza. In de erotica des te meer. Het is heel verleidelijk de erotische – of seksscène’s de boventoon te laten voeren en de verhaallijn hieraan ondergeschikt te maken. Andersom komt ook vaak voor: ‘oh ja, we moeten er nog wat seks indoen’ waarbij de seks (niet noodzakelijk erotisch) tussen de regels door wordt gefrommeld, zonder dat het kant of wal raakt.

De uitdaging ligt in het vinden van de balans tussen deze twee uitersten. En in het vinden wat werkt voor jouw verhaal. Hoe je uitdrukking kunt geven aan jouw passie voor het leven. Hoe je vorm geeft aan die connectie tussen het leven en de erotiek. Hoe je met de erotiek kunt illustreren hoe het met de protagonisten gesteld is.

Dat is wat EroScripta graag meegeeft aan haar leden en erotica schrijvers. De actieve deelnemers aan de feedback-bijeenkomsten van EWA Nederland, vanaf 1 december ondergebracht bij EroScripta, weten als geen ander hoe groot deze uitdaging is.

De feedbackbijeenkomsten zijn uniek in het schrijfcursussenlandschap. Het schrijven van erotica is namelijk meer dan de verhaallijn en woordkeuze, het gaat er ook om waar, hoe en op welke manier je de erotiek benut om te verbinden en je toch de lezer weet op te winden en aan het denken weet te zetten. Laat je inspireren en motiveren door andere erotica schrijvers!

Comments

Reacties