Gastblog van Marie Rebelle
Iedere dag gebeuren er dingen in je leven – je gaat naar werk, bezoekt vrienden, gaat naar een verjaardagfeestje of je vertrekt op vakantie. Een boswandeling kan een onverwachte ontmoeting opleveren of tijdens je vakantie ontdek je en beleef je dingen die helemaal nieuw zijn. Je loopt voor het eerst hand in hand in een nieuwe stad en vraag je af wat het betekent. Je neemt afscheid van een ander en weet niet wanneer je ze weer gaat zien.
Vele momenten vullen een mensenleven en dat zijn de momenten die we in verhalen willen gebruiken. De mogelijkheid om deze moment in het schrijven te gebruiken, zal het schrijven op een positieve manier beïnvloeden. Daarom, vandaag vijf tips over hoe je een moment tijdens het schrijven kunt vastleggen.

Gebruik zintuigen
Dit is de meest voor de hand liggende plaats om te beginnen. De vijf zintuigen zijn: zien, horen, proeven, ruiken en aanraken. Dit is de wijze waarop je het merendeel van jouw omgeving ervaart. Om te beginnen met het vastleggen van de omgeving, moet je alle zintuigen doorlopen.

Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat proef ik? Wat ruik ik? Wat voel ik?
Deze beschrijvingen en details zijn de basis voor alle tijdsbeschrijvingen. Soms lijken deze beschrijvingen zelfs saai, maar schrijf ze toch op. Je kunt ze later redigeren, maar je kunt het moment niet opnieuw beleven.

Adem het moment
Het is makkelijk om meegezogen te worden in het beschrijven van je omgeving en het perfecte woord te vinden voor het regenachtig weer. Maar, het grote geheim is om de magische momenten te beleven door te ademen. Stop met het concentreren op elke geur en geluid en adem het moment. Daar is iets in de ademteug die je eigenlijk een beter gevoel geven van de omgeving. Je schrijft het best over de plaatsen waar je de momenten echt hebt geademd en beleefd. Vergeet niet te ademen!

Aandacht voor details
Het is heerlijk om over details te schrijven, maar er is een valkuil. De details moeten van betekenis zijn – ze moeten te ertoe bijdragen om het grote beeld duidelijk te maken. De details geven je een beter gevoel van waar iemand doorheen gaat en ze helpen de lezer (of luisteraar) om zich in het moment te plaatsen. Deel details die diepte geven aan het moment – details die het verhaal sterker maakt.

Creëer het moment
Je moet vooraf weet wat voor soort moment je wilt vastleggen. Als je dat weet, weet je ook hoe om het op te bouwen.
Sommige momenten worden opgebouwd om rust uit te stralen, maar de meeste momenten leiden tot een emotioneel moment, bijvoorbeeld een eerste kus. Ze beginnen nooit met de kus, maar hebben een aanloop nodig, hints en tijd.
Beschrijf als eerst een plaats voor de lezer. Laat de lezer zien waar ze fysiek zijn en wat er om hen heen is. Als tweede laat jij de lezer zien waar ze emotioneel staan. Dit is een goed moment om te beginnen met het geven van hints naar hoe het zal aflopen. Als laatste blijf je bouwen aan de scene. Dit is een goed moment waar je het tempo opvoert of juist vertraagt om de finale details van het moment vast te leggen.

Het opbouwen van een moment is net zo belangrijk als het vastleggen ervan. Geuren, geluiden en gevoelens betekenen niets als ze niet op zo’n wijze is vastgelegd waar ze de lezer erbij betrekken.

Wat is de boodschap?
Wat maakt een moment zinvol? Een moment is alleen maar deel van het volledige verhaal – deel van de boodschap die je wil overdragen.
Of je nou vertelt over het rijden naar werk in de ochtend of het uitzicht vanaf de Eiffeltoren, er moet altijd een hint zijn naar het volledige verhaal. Dit doe je door een hint te geven over iets waar de lezer zich verbonden mee voelt; iets dat hij kan herkennen.
Deze stap, hoe voor de hand het ook lijkt, is essentieel voor de lezer om aansluiting te vinden met het verhaal. Een succesvol weergegeven moment geeft ook de lezer een rol in het verhaal.

Afsluiting
Neem vijftien minuten de tijd, denk aan een situatie waar je recentelijk in was en beschrijf het zo uitgebreid mogelijk door gebruik te maken van de tips hierboven. Succes!

Bron tekst: http://thewritepractice.com/
Originally posted on juni 23, 2017 by EWA Nederland

Comments

Reacties