Gastblog door Monica Roos, auteur en Eroscriptalid
Het gebruik van metaforen kan jouw erotische passages meer diepgang geven, maar er zijn ook een aantal valkuilen.

 

Wat is een metafoor?
Een metafoor is een vorm van beeldspraak, die wordt geuit als een impliciete (onuitgesproken) vergelijking, waarbij een uitdrukking (zin of zinsdeel) een niet letterlijke betekenis krijgt, die op grond van (min of meer) herkenbare eigenschappen wel toepasselijk is.

Neem bijvoorbeeld dit bekende citaat uit Romeo en Julia van Shakespeare:
“Het is het oosten en Julia is de zon.”

Julia is natuurlijk niet echt een gloeiende wolk van gas waar de ene na de ander kernreactie plaatsvindt. De intens verliefde Romeo vergelijkt haar warme, schitterende uitstraling met die van de zon.

Het gebruik van metaforen stelt jou als schrijver in staat de essentie van wat je wilt vertellen beter over te brengen en daagt de lezer uit op een abstracter niveau te lezen. Sommige metaforen zijn zo ingeburgerd dat ze als metafoor eigenlijk al niet meer opvallen:

“Hij kuste haar vurig.”

“Tijdens het neuken vlogen de vonken er af.”

Het gebruik van metaforen bij het schrijven van erotiek is erg verleidelijk, omdat een zinnenprikkelende vergelijking het erotische gehalte van jouw woorden kan versterken. Maar pas er wel mee op. Het gebruik van metaforen kan erg sfeerbepalend zijn en verkeerd gebruik haalt de kwaliteit van je verhaal meteen naar beneden. Hier een aantal tips:

  • Wees zuinig en kies bewust waar je een metafoor wilt gebruiken, omdat deze op die plek toegevoegde waarde heeft. Zeker bij het schrijven van erotiek ligt het vluchten in metaforen op de loer, omdat je dan het beestje niet bij de naam hoeft te noemen.
  • Een goede metafoor moet origineel zijn, niet te ver gezocht en begrijpelijk voor de lezer. Clichés en metaforen waar de lezer te lang over moet nadenken zijn dodelijk voor je verhaal.
  • Mijn persoonlijke ervaring is dat metaforen voor gevoelens (emoties en lichamelijke sensaties) het best werken. Metaforen voor geslachtsdelen en het beschrijven van de daad zelf zijn snel lachwekkend of tenenkrommend. Daar moet je echt goed over nadenken.

Ik ben even door de verhalen van de laatste twee rondes van de Schrijfmarathon 2016 gestruind en sluit af met een paar voorbeelden van (naar mijn mening) goed gelukte erotische metaforen die ik daar vond.

Uit: De Lazarusreflex (Mahotsukai)
“Hij zag hoe haar slanke vingers een vochtig verhaal schreven …”
“Toen hun lijvenstorm was gaan liggen …”

Uit: Op de derde verdieping van “Het Huis van de Draak” (Liza Daen)
“Ik keek opzij naar Chiao en de geilheid op zijn gezicht sleurde mij mee, zijn wereld in.”

Originall posted on januari 27, 2017 by Monica Roos, www.ewanederland.nl

Comments

Reacties