Gastblog door Marie Rebelle
Is het je ooit opgevallen dat er schrijvers zijn die in een razend tempo een nieuw verhaal of blogbericht kunnen schrijven terwijl jij zit te zwoegen achter je computer? Het geheim van sneller schrijven zit in de voorbereiding. Het is net als trainen voor sport. Bij iedere prestatie die een sporter behaald gaat er een lange en degelijke voorbereiding aan vooraf. Dit geldt ook voor schrijven, vooral snel schrijven. Jij kunt ook snel schrijven, maar je moet gedisciplineerd zijn en vooraf een degelijke voorbereiding doen om snel te kunnen schrijven zonder kwaliteitsverlies. Zo doe je het…

Doe veel research voordat je schrijft
Zorg dat jij je onderwerp goed kent en dat je weet wat je erover wil zeggen.
Wil je een verhaal schrijven? Zorg dan dat je in grote lijnen weet wat je wil schrijven. Maak een planning. Wie zijn je hoofdpersonen? Wat is de conflict in je verhaal? Hoe loopt je verhaal af? Hoe lang wordt je verhaal? Zorg dat je verhaal in grote lijnen gepland is voordat je begint te schrijven.

Schrijf je een informatief artikel, lees dan wat experts erover zeggen. Lees veel, wees niet tevreden met een of twee bronnen, maar lees meer! Maak aantekeningen. Noteer belangrijke feiten, data, statistieken en de hoofdideeën waar je over wil schrijven. Noteer de redenen waarom experts van elkaar verschillen. Bepaal hoe jij je argument naar voren wil brengen en welke sleutelelementen je erin gaat benoemen.

Denk voordat je schrijft
Denk na over het onderwerp waar je over wil schrijven. Niet voor even. Niet voor een uurtje, of een dag. Maar voor dagen. Bekijk het onderwerp van alle kanten. Bekijk het vanuit het perspectief van alle betrokken partijen. Wat staat er ip het spel en waarom is het onderwerp van belang? Waarom moet dit verhaal verteld worden? Voor wie is wat je wil schrijven het meest relevant? Wie is je publiek? Wat voor commentaar kan je verwachten en hoe ga je erop reageren? Visualiseer het volledige verhaal/essay van begin tot einde.

Bespreek het onderwerp met een vriend of collega
Nadat je research hebt gedaan en je verhaal/artikel hebt gevisualiseerd, ben je klaar om je ideeën met een ander te bespreken. Vertel een goede vriend of een collega wat je wil schrijven. Luister naar wat de ander zegt. Wellicht dat hij/zij met een iets komt waar jij niet aan hebt gedacht. Wellicht dat ze een onlogisch moment in je verhaal opmerken of een ontbrekend feit in je artikel. Daarnaast kunnen ze je ideeën geven die je eerder niet aan hebt gedacht, of helpen om je verhaal/artikel sterker te maken.

Maak een overzicht voordat je schrijft
Maak een volledig raamwerk voordat je begint te schrijven. Schrijf je een verhaal, dan keer je terug naar punt nummer 1 en bevat je raamwerk een startpunt voor je verhaal, een conflict, een oplossing en de namen en karaktereigenschappen van je hoofdpersonages. Schrijf je een artikel dan bevat je raamwerk een inleiding, argumenten, tegenargumenten en een conclusie. Hoe grondiger je raamwerk, hoe sneller het zal zijn om het in te vullen, dus je verhaal/artikel te schrijven.

Niet editen tijdens het schrijven
Je hebt nu lang genoeg gewacht om te schrijven. Het is nu tijd te schrijven, zonder enige beperking. Volg je raamwerk, neem je research in acht en schrijf met het minimum aan pauzes. Stop niet om je teksten te bewerken tijdens het schrijven. Het enige dat nu belangrijk is, is: SCHRIJVEN.
Pas als je klaar bent met schrijven, kan je teruggaan naar het begin en je fouten gaan herstellen.
Als je dit proces volgt, dan kan het minder tijd nemen als wanneer je gaat zitten en zonder enige voorbereiding probeert om iets te schrijven.

Als je georganiseerd bent, ben je snel!

bron tekst: https://prowritingaid.com/
Originally posted on juli 14, 2017 by EWA Nederland

Comments

Reacties