Gastblog door Marie Rebelle
Het schrijven van een verhaal van 3000 woorden of minder is iets anders dan het schrijven van een roman of zelfs een verhaal van 10.000 woorden. Hoe korter het verhaal, hoe belangrijker het is om zo snel mogelijk de lezer ‘in het verhaal’ te laten komen, maar ook om het verhaal goed af te sluiten. Het moet een sluitend geheel vormen. Ben je gewend aan het schrijven van langere stukken, dan kan het vreemd aanvoelen om een kort verhaal te schrijven.

De truc om verhalen strak en boeiend te houden, zit in het editen. Als jij je verhaal goed bewerkt (edit), dan wordt het krachtiger. Ga zitten, schrijf je verhaal en laat het dan een dag of twee rusten. Vervolgens is het tijd om je verhaal te bewerken – te editen – en daarbij kunnen de onderstaande trucs je helpen.

 1. Verwijder de eerste alinea
  Bij het schrijven van een verhaal, is het vaak zo dat de eerste paragraaf dient om je hersenen op te warmen. De eerste paragraaf beschrijf de scène of het scenario. De actie in het verhaal begint pas in de tweede paragraaf. Als je minder dan 3000 woorden hebt om een verhaal te schrijven, dan moet je rechtstreeks in de scene komen. Er is geen ruimte voor een lange inleiding. Bij het editen van het verhaal bekijk je welke belangrijke informatie er in de eerste alinea staat. Maak daar notities van, verwijder de eerste paragraaf en verwerk de belangrijke informatie ergens anders in je verhaal.
 1. Verwijder zoveel mogelijk van de ‘wereld’
  In ieder verhaal ‘bouw’ je een wereld. Je geeft de lezer informatie over hoe de wereld van je personages eruitziet. Het is heerlijk feitjes van de wereld in je verhaal te verwerken, maar in een verhaal van 3000 woorden of korter is er gewoon geen ruimte voor. Hoe graag je ook van de wereldfeitjes wil delen, is het toch beter alles te verwijderen. Als jij je verhaal voor de derde of vierde keer leest tijdens een bewerkingsrondje, kun je essentiële feiten terugplaatsen over de wereld die je hebt gebouwd. Maar, alleen de meest essentiële!
 1. Herstel scènesprongen
  Scènesprongen zijn wanneer je springt van één scène naar een andere, bijvoorbeeld van het huis van de hoofdpersonage naar de spreekkamer van de dokter en dan naar de hoofdpersonage. Soms zie je een scènesprong ook in de tijdlijn bij het gebruik van woorden als ‘twee weken later’ of ‘de volgende dag’. Bij scènesprongen betekent het dat jij je verhaal in meerdere verhalen moet opdelen.Wanneer je 3000 woorden of minder voor een verhaal hebt dan betekent het dat jij snel in de scène wil zitten, snel het conflict wil introduceren, het laten escaleren en een oplossing willen aandragen en dit alles terwijl je de aandacht van de lezer vasthoudt.
  Dwing jezelf om in de scène te blijven en niet te springen naar een andere scène. Dit dwingt de lezer om het beeld voor geest te halen en dit vast te houden tot het eind van het verhaal.
 1. Lees het hardop voor aan iemand anders
  Zelfs mensen die niet van lezen houden zullen naar je luisteren als je 3000 woorden of minder aan ze voorleest. Het hardop voorlezen van een verhaal doet twee dingen voor ons:
 • Het laat je horen hoe je personages klinken. Onlogische dingen komen dan naar voren, bijvoorbeeld dat je hoort dat een van je personages halverwege het verhaal ineens een accent heeft.
 • Ten tweede geeft het je een beter gevoel voor het ritme van het verhaal. Kort verhalen, zoals liedjes, hebben een bepaald ritme. Geen rijm, maar eerder een emotionele stroming van het verhaal. Het moet goed voelen voor de lezer. Vaak voel je de emotionele stroming van het verhaal niet tot je het hardop hebt voorgelezen.

Ongeacht het aantal woorden van je verhaal, blijft het moeilijk om het te verminderen. Het verminderen van het aantal woorden gebeurt tijdens het editen van je verhaal. Zelfs al heb je geen uren de tijd om je verhaal te bewerken, dan kunnen een paar aanpassingen met behulp van de bovenstaande trucs een groot verschil maken.

Bron tekst: http://thewritepractice.com/
Originally posted on augustus 25, 2017 by EWA Nederland

 

Comments

Reacties