Vandaag was ik even langs bij Donner in Rotterdam. Voor iedere Rotterdammert is Donner echt een begrip, het walhalla van ‘de goede boeken’.  Sinds hun doorstart enkele jaren geleden (wanneer ook weer?) hebben het pand en de aankleding niet meer de allure die het had, maar het is Mijn Donner desalniettemin en ik geniet nog steeds van de kasten vol met heerlijke boeken. Ik ben er al heul lang niet geweest.

Zoals gebruikelijk ben ik vooral geïnteresseerd in de afdeling ‘filosofie’ en, ofcourse, zoek ik naar een kast bij de Nederlandse literatuur met ‘Erotische literatuur’. Ik ben aangenaam verrast te ontdekken dat die er is, ondanks de ruimte en de collectie die nu heel anders is dan vroeger.

Maar helaas, na mijn eerste blijdschap word ik wederom verdrietig van de titels die er staan.
Marique Maas, oke, dat is prima. Een ook ‘de jongenssprookjes’ van Eric Kollen staan daar mooi tussen.
Maar verder? Danielle Steel (nou ja zeg). EL James (zucht), Sylvia Day, Maya Banks…daar gaan we weer. Werken van auteurs die vertaald zijn. Heul veel vertaalde zin en onzin die ik niet allemaal associeer met Erotische Literatuur. Waar zijn Lydia Rood, Saskia Noort, het verzamelde werk van Elsbeth Etty van de grootheden uit de Nederlandse literatuur, de recentelijke Verboden Vruchten van Katja? Stella Bergsma en Katja liggen ongetwijfeld bij de ‘echte’ literatuur, maar waarom niet ook in deze kast? En waar zijn Renee van Amstel, Willem van Batenbrug, Claessens, Thomas Blondeau, Liza Daen, Esther Schuling en zo hebben we er nog tientallen?

Ik ben blij dat er een kast staat. Maar het is wederom een gemiste kans. Het is zo jammer, zo dieptriest, dat we altijd maar weer teruggrijpen op het buitenland, terwijl er hier voldoende aanbod is waarvan we kunnen genieten. En dat ‘Dokter Tinus’, de beste schrijver hiervan niet te na gesproken, hier ligt bij erotische literatuur- een doktersroman, dat maakt me nog droever.

Het komt me voor dat de boekenwereld wat in de war is van de erotische literatuur. De ‘goede’ schrijvers staan onder hun eigen naam. Dus wat zet je dan bij de erotische literatuur? Wanneer is het pornografisch, wanneer is het lectuur, wanneer is het….

Ja, en ik weet, het gaat ook om de promotie en de bestelbaarheid. Om op Bol.com te staan en bestelbaar te zijn bij het Centraal Boekhuis, betalen de kleine uitgevertjes zoals wij onevenredig veel geld op een marge die toch al minimaal is. De restricties van wet- en regelgeving maken een businesscase op goede papieren boeken niet makkelijker. Dus doen we het zelf. En staan we niet in deze boekenkast bij Donner.

Ik weet het wederom zeker: het is tijd om de boel eens op te schudden en de weg naar erotische literatuur te openen. Ik wil een manier vinden om de huidige peperdure distributiekanalen te omzeilen en het voor de boekhandels aantrekkelijk maken om de minder grote namen op te nemen in het assortiment.

Er is nog veel, heeeeel veeeeel te doen! En ik begin met het schrijven van een toffe brief aan Donner, de boekenwinkel die zo lang al mijn hart bekoort. Wellicht kan EroScripta er eens een mooie lezing geven over Erotica of er de ‘Lustkronieken 3’ van Liza Daen presenteren. 

 

Comments

Reacties